Wielkanoc bez mazurka?! Nie na naszej warcie! 😁 A już na pewno nie ma o tym mowy, gdy czuwa Karolina Kowalewska! Zakochacie się w jej przepisie na mazurek z domowym kajmakiem! A jeśli szukacie innych słodkości, koniecznie sprawdźcie przepis na tiramisu z chałwą.
Ciasto na mazurek
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zagnieć gładkie ciasto. Możesz to też oczywiście zrobić ręcznie. Następnie ciasto rozwałkuj, uformuj dowolny kształt – kwadratu, prostokąta lub wylep ciastem formę do tarty. Możesz też narysować kształt jaja i potraktować go jako szablon – wytnij jajo z rozwałkowanego ciasta, a następnie ulep wałeczek i przyklej go na zewnętrznej krawędzi, żeby nadzienie kajmakowe nie wypłynęło. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopi przez 15 – 20 minut.
Domowy kajmak
Składniki na kajmak:
- 150 ml śmietanki 30%
- 130 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ozdabianie mazurka:
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych Lewiatan
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Lewiatan
- kilka migdałów
- skórka otarta z połowy cytryny
Składniki na kajmak umieść w garnku i podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 30 – 35 minut, aż kajmak odparuje i wyraźnie zgęstnieje. Wylej masę na wystudzony spód na mazurek i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Udekoruj orzechami i skórką z cytryny.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy