Kolejny świetny przepis od Karoliny Kowalewskiej! To aromatyczne i przepyszne tiramisu z chałwą przygotujesz bez problemu, a jego jego smak zachwyci! Jeśli masz ochotę na trochę większe wyzwanie, koniecznie sprawdź bezę kremem z palonej białej czekolady 🤩 Z tego przepisu przygotujesz około 6- 8 porcji.
Tiramisu z chałwą – najpierw przygotuj krem…
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj połowę cukru i ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą jasną masę. Do powstałej masy dodaj wanilię, mocno schłodzone mascapone i dokładnie zmiksuj. Dołóż chałwę i zmiksuj ponownie do połączenia składników. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj całość łyżką. Włóż krem do lodówki.
…a później biszkoptowy przekładaniec
- 250 ml mocnej kawy
- 3 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu
- 200g biszkoptów typu lady fingers (podłużnych)
- 2 łyżki ciemnego kakao
Zimną kawę wymieszaj z amaretto lub rumem. Na dno naczynia o średnicy 20 cm (pojemności około 2l) wyłóż warstwę biszkoptów i namocz je przygotowaną mieszanką. Przykryj biszkopty połową kremu, a następnie połóż kolejną warstwę biszkoptów i znów krem. Wierzch posyp kakao przy pomocy drobnego sitka i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Tiramisu z chałwą gotowe? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy