Przepyszne pączki z bajecznym truskawkowym nadzieniem? Wszyscy na nie zasługujemy, ale tylko Karolina Kowalewska wie jak je zrobić 😁 Koniecznie zajrzyjcie na Instagrama Karoliny, by obejrzeć przepis wideo! Na naszego też możecie zajrzeć 😎
Curd truskawkowy – nadzienie
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 70 g masła
- 200 g truskawek zmiksowanych na puree
W garnuszku umieść jajka, masło, cukier i truskawkowe puree. Roztrzep rózgą kuchenną i postaw na kuchence, na średniej mocy palnika. Podgrzewaj cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Wystudź. Przełóż do rękawa cukierniczego, końcówką do nadziewania.
Składniki ciasta na 12 pączków
- 500 g mąki pszennej tortowej Lewiatan
- 2 jajka + 3 żółtka
- 60 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 160 ml ciepłego mleka Lewiatan
- 2 łyżki ciemnego rumu
Wszystkie składniki wrzuć do misy i wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem przez 8-10 min (lub ręcznie). Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazuj, rozwałkuj na grubość 2-3 cm i wykrawaj pączki. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30-40 min. Pod koniec wyrastania rozgrzej tłuszcz do temp. 175-180⁰ i smaż pączki po 2-3 min z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku. Nadziewaj gdy lekko przestygną. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polej pączki. Posyp pistacjami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy