Sprawdź sposób na przepyszne chrupiące skrzydełka i makaron w sosie serowym od Tomka Jakubiaka! Pozostałe przepisy znajdziesz tutaj.
Jogurtowa marynata
Z tego przepisu przygotujesz 4-6 porcji. Zacznij przygotowywać skrzydełka na dzień przed planowanym smażeniem. Skrzydełka umieść w misce, natrzyj solą i dokładnie pokryj jogurtem. Następnie odstaw na noc (lub nawet dłużej) do lodówki.
Panierka i smażenie skrzydełek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu Lewiatan
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- Olej rzepakowy Lewiatan do smażenia
Skrzydełka starannie odsącz z jogurtu przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie dokładnie natrzyj przyprawami i obtocz w mieszance dwóch mąk. W niewielkim garnku rozgrzej dużą ilość oleju i smaż skrzydełka około 10 minut.
Makaron w sosie serowym
- 2 szklanki makaronu kolanka Lewiatan
- 3 łyżki mąki pszennej Lewiatan
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki wędzonej mozzarelli
- 3 łyżki sera typu Edam
- 3/4 łyżeczki soli Lewiatan
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- Szczypiorek do posypania
W suchym rondelku upraż mąkę aż nabierze orzechowego aromatu i dodaj masło. Gdy składniki się połączą dolej mleko i starając się cały czas mieszać dodawaj trzy rodzaje serów. Gdy uzyskasz jednolity gęsty sos serowy dopraw go przyprawami. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu i odcedź pozostawiając ćwierć szklanki wrzątku z gotowania. Do garnka z makaronem i resztką wody wlej sos i podgrzej jeszcze 40-60 sekund na małym ogniu. Podawaj makaron w misce, a skrzydełka obok na talerzu lub ozdobnej desce do krojenia. Makaron możesz posypać łyżką posiekanego świeżego szczypiorku – będzie się wydawać, że ma mniej kalorii 😉.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy