Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kotleciki z ciecierzycy i świeżych ziół – domowy falafel

Potrzebne składniki:

Wegetariański posiłek, który zwala z nóg samego Tomka Jakubiaka? Przygotujcie z nim kotleciki z ciecierzycy i świeżych ziół, które aromatem wypełnią cały dom. Domowy falafel to zdrowa i o wiele smaczniejsza alternatywa dla tego kupowanego na mieście 😋 Z tego przepisu przygotujecie około 6-8 porcji. Sprawdźcie inne przepisy od naszego ambasadora i przygotowujcie ulubione dania po mistrzowsku!

Kotleciki z ciecierzycy – domowy falafel

Ciecierzycę zalej wodą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ją odcedź i umieść w naczyniu malaksera. Dodaj przyprawy, czosnek, sodę oczyszczoną i świeże zioła. Zmiel składniki na strukturę tartej bułki. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub sypka i się nie klei, to dodaj do niej trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj. Uformuj kulki, lekko je spłaszcz i smaż w głębokim oleju na złocisty kolor lub piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Po usmażeniu lub upieczeniu przełóż kotleciki na talerz i odstaw. Przygotuj sałatkę.

Sałatka i sos

  • 1 mały ogórek
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść świeżej kolendry i mięty
  • sok z 1 limonki i 1/2 cytryny 
  • sól Lewiatan
  • 3 kulki mozzarelli Bakoma
  • 400 ml jogurtu naturalnego Bakoma
  • Bułki typu pita

Warzywa pokrój w drobną kostkę, świeże zioła dokładnie posiekaj. Składniki wymieszaj w misce razem z sokiem z limonki i połowy cytryny. Pity skrop lekko wodą z obu stron i podsmaż na patelni aż spuchną i się zarumienią. Przekrój pity po krawędzi na ⅔ ich długości. Do środka wsadź kilka plastrów mozzarelli, zgniecione kotleciki z ciecierzycy i dwie łyżki sałatki. Na koniec kanapki polej niewielką ilością naturalnego jogurtu.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *