Wegetariański posiłek, który zwala z nóg samego Tomka Jakubiaka? Przygotujcie z nim kotleciki z ciecierzycy i świeżych ziół, które aromatem wypełnią cały dom. Domowy falafel to zdrowa i o wiele smaczniejsza alternatywa dla tego kupowanego na mieście 😋 Z tego przepisu przygotujecie około 6-8 porcji. Sprawdźcie inne przepisy od naszego ambasadora i przygotowujcie ulubione dania po mistrzowsku!
Kotleciki z ciecierzycy – domowy falafel
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ją odcedź i umieść w naczyniu malaksera. Dodaj przyprawy, czosnek, sodę oczyszczoną i świeże zioła. Zmiel składniki na strukturę tartej bułki. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub sypka i się nie klei, to dodaj do niej trochę zimnej wody i ponownie zmiksuj. Uformuj kulki, lekko je spłaszcz i smaż w głębokim oleju na złocisty kolor lub piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. Po usmażeniu lub upieczeniu przełóż kotleciki na talerz i odstaw. Przygotuj sałatkę.
Sałatka i sos
- 1 mały ogórek
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść świeżej kolendry i mięty
- sok z 1 limonki i 1/2 cytryny
- sól Lewiatan
- 3 kulki mozzarelli Bakoma
- 400 ml jogurtu naturalnego Bakoma
- Bułki typu pita
Warzywa pokrój w drobną kostkę, świeże zioła dokładnie posiekaj. Składniki wymieszaj w misce razem z sokiem z limonki i połowy cytryny. Pity skrop lekko wodą z obu stron i podsmaż na patelni aż spuchną i się zarumienią. Przekrój pity po krawędzi na ⅔ ich długości. Do środka wsadź kilka plastrów mozzarelli, zgniecione kotleciki z ciecierzycy i dwie łyżki sałatki. Na koniec kanapki polej niewielką ilością naturalnego jogurtu.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy