Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tarta goździkowo-cynamonowa z jabłkami i kremem

Potrzebne składniki:

Tomasz Jakubiak i słodkie wypieki? 😱 Jak sam o sobie mówi „cukiernik z niego żaden”, ale dajemy słowo, że ta tarta goździkowo-cynamonowa wyszła Tomkowi świetnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis, a po bardziej wytrawne potrawy zapraszamy na tę stronę.

Kruchy spód do tarty

Mąkę przesiej na blat i dodaj zimne masło, cukier puder oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Następnie posiekaj składniki nożem aż zaczną się łączyć i jak najszybciej zagnieć na jednolitą masę. Kulkę zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny – w tym czasie przygotuj krem, który wylejesz na ciasto.

Aby schłodzonym kruchym ciastem wyłożyć formę, najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i uformować palcami – pod wpływem ich ciepła ciasto znowu stanie się miękkie i podatne na formowanie. Spód do tarty pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Krem do tarty

  • 600 ml śmietanki
  • 7 żółtek 
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 cytryna
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 jabłka

Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dolej zimnej wody i umieść w niej jabłka aby nie sczerniały.

W rondelku połącz śmietankę, cynamon, pestki z laski wanilii oraz brązowy cukier i gotuj na minimalnym ogniu przez 3 minuty. Odstaw do przestudzenia. W misce utrzyj żółtka i powoli dolewaj do nich śmietanę przez drobne sitko. Wymieszaj całość i odstaw do opadnięcia piany.

Na upieczonym spodzie ułóż odsączone z wody plastry jabłek w ładny wzór i zalej przygotowaną śmietaną. Piecz 45 minut w 140 stopniach aż masa się zetnie. Wyjmij i ostudź. 

Krem mandarynkowy

  • 500 g mascarpone 
  • 60 g cukru pudru
  • 60 ml soku z mandarynek 
  • 2 żółtka 

Żółtka utrzyj na puszystą masę i dodaj cukier puder. Miksuj dalej aż powstanie gęsty kogel-mogel. Powoli dodaj schłodzony serek mascarpone i cały czas miksując, stopniowo dolewaj sok z mandarynek. Krem przełóż do deserowej miseczki i postaw na stole – w ten sposób każdy sam dozować będzie jego bardzo słodki smak.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *