Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zapiekanka z batatów

Potrzebne składniki:

Macie ochotę na ciepłe, pełne aromatu, satysfakcjonujące danie? Ta zapiekanka szczególnie spodoba się wielbicielom słodkiego smaku oraz parmezanu! Jej przygotowanie jest proste i szybkie, szczególnie jeśli masz w domu krajalnicę lub robot kuchenny z nakładką do krojenia w plastry. Jeśli zapiekanka z batatów jednak do Ciebie nie przemawia, zachęcamy do zajrzenia także w inne nasze przepisy na zapiekanki. Na naszym blogu znajdziesz ich naprawdę sporo!

Zapiekanka z batatów – różne warianty

W zależności od tego na co masz ochotę, możesz modyfikować ten przepis. Niektórzy wolą pokroić bataty w cienkie plasterki , by po upieczeniu tworzyły bardziej jednolitą zapiekankę. Inni bardziej od parmezanu kochają ser gruyére czy cheddar i one także będą świetnie pasować do zapiekanki z batatów. Mamy dobrą wiadomość też dla tych, którzy nienawidzą natki pietruszki – możecie ją zastąpić świeżym tymiankiem!

Zapiekanka z batatów – przygotowanie

Piekarnik nastaw na 190 stopni Celsjusza. Słodkie ziemniaki obierz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Umieść je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Następnie w misce roztrzep jajko, dodaj śmietankę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Porządnie wymieszaj i wylej na bataty. Teraz możesz posypać całość serem. Piecz bez przykrycia w temperaturze 190 stopni około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i przyrumienione. Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp danie. Smacznego!

Zapiekanka gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *