Słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach. Takie są dobrze przygotowane tosty francuskie, które możesz zrobić samodzielnie w domu! 🤩 Sprawdź ten przepis i zaserwuj sobie rozpustę.
Sekret dobrze przygotowanych tostów
Tosty francuskie brzmią „ą-ę” a jest to tak naprawdę… odzyskiwanie czerstwego pieczywa! Sposób na doskonałe tosty to dwu lub trzydniowa chałka, którą mniej chętnie jemy na przykład z samym masłem niż świeżą.
Tosty francuskie – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz dwie porcje. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem oraz cukrem pudrem. Następnie namaczamy chałkę z obu stron. Ważne aby odczekać chwilę, żeby bułka zdążyła nasiąknąć. Dzięki temu, że używamy czerstwego pieczywa nie musimy się bać, że chałka się rozpadnie. Po namoczeniu bułki roztapiamy 60 g masła na patelni. Bułkę smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony i kolejne 2 minuty z drugiej, aż będzie mocno rumiana. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło z cukrem. Dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę lub plastry jabłka. Smażymy do miękkości i skarmelizowania, czyli około 5 minut. Jeśli chcesz, żeby tosty francuskie były bardzo słodkie, gotowe chałki możesz polać odrobiną miodu. Skarmelizowane jabłka posyp zaś cynamonem dla aromatu. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy