Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami

Potrzebne składniki:

Słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach. Takie są dobrze przygotowane tosty francuskie, które możesz zrobić samodzielnie w domu! 🤩 Sprawdź ten przepis i zaserwuj sobie rozpustę.

Sekret dobrze przygotowanych tostów

Tosty francuskie brzmią „ą-ę” a jest to tak naprawdę… odzyskiwanie czerstwego pieczywa! Sposób na doskonałe tosty to dwu lub trzydniowa chałka, którą mniej chętnie jemy na przykład z samym masłem niż świeżą.

Tosty francuskie – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz dwie porcje. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem oraz cukrem pudrem. Następnie namaczamy chałkę z obu stron. Ważne aby odczekać chwilę, żeby bułka zdążyła nasiąknąć. Dzięki temu, że używamy czerstwego pieczywa nie musimy się bać, że chałka się rozpadnie. Po namoczeniu bułki roztapiamy 60 g masła na patelni. Bułkę smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony i kolejne 2 minuty z drugiej, aż będzie mocno rumiana. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło z cukrem. Dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę lub plastry jabłka. Smażymy do miękkości i skarmelizowania, czyli około 5 minut. Jeśli chcesz, żeby tosty francuskie były bardzo słodkie, gotowe chałki możesz polać odrobiną miodu. Skarmelizowane jabłka posyp zaś cynamonem dla aromatu. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });