Maj w pełni, więc co chwilę pojawiają się sezonowe owoce i pyszne świeże warzywa! Wykorzystaj te kilka tygodni aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Świeże łodygi rabarbaru najlepiej kupować do połowy czerwca. Jak przygotować proste ciasto z rabarbarem?
Ciasto z rabarbarem w wersji bez cukru?
Wysoka kwaskowatość rabarbaru sprawia, że jest świetnym dodatkiem do wszystkich słodkich deserów. Dzięki niemu zyskują one ciekawy smak i nigdy nie będą mdłe. Z drugiej strony ciężko zjeść rabarbar bez dodatku cukru, bo wykrzywia twarz we wszystkie strony 😄 Jeśli jednak starasz się ograniczać cukier, to możesz zastąpić go w tym przepisie ksylitolem lub erytrytolem. Oba naturalne słodziki nadają około 70% słodyczy w porównaniu z sacharozą. Jeśli więc zdecydujesz się na dietetyczną wersję ciasta a chcesz aby było tak samo słodkie jak tradycyjne, użyj odpowiednio większej ilości słodzika.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Zacznij od umycia łodyg rabarbaru. Osusz je i odetnij części z liśćmi oraz zielone końcówki – młodego rabarbaru nie trzeba obierać z czerwonej skórki. Przekrój łodyżki w poprzek, by każdy z kawałków miał około 5 cm. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dużą tortownicę lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła, a resztę rozpuść. Następnie wymieszaj składniki na ciasto: jajka ubij z cukrem pudrem lub słodzikiem i do kremowej masy dodaj roztopione masło nie zatrzymując miksera. Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz mokre składniki z suchymi, powoli dodając mąkę do miksowanej masy. Wyłóż ciasto do tortownicy lub foremki. Na koniec połóż kawałki rabarbaru na wierzchu ciasta układając je w dowolny wzór i delikatnie wciśnij w ciasto. Piecz około 40 minut, w zależności od wielkości blachy. Smacznego!
Ciasto gotowe? Pochwal się efektem!
Pokaż nam swoje piękne ciasto oznaczając nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodając do posta hasztag #gotujezlewiatanem. Udanymi wypiekami trzeba się dzielić! 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy