Kurczak na brzoskwiniach z chutneyem jabłkowym
Oryginalnie przygotowany i ciekawie podany! Ten przepis może zaskoczyć nawet wieloletnich fanów pieczonego kurczaka!
Mięso natrzyj papryką i curry a następnie podsmaż na patelni, aż będzie miało złoty kolor. Kostkę drobiową rozpuść w ciepłej wodzie, aby powstał bulion. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, skrop delikatnie sokiem z cytryny i zalej przygotowanym bulionem. Jabłko obierz i pokrój na ćwiartki, brzoskwinie pokrój w kostkę – ułóż owoce dookoła kurczaka w naczyniu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. Wstaw ryż do gotowania. Z piekarnika wyjmij naczynie z kurczakiem, odłóż na talerzyk 4 kawałki jabłka i odlej większość bulionu na czystą patelnię. Naczynie żaroodporne z kurczakiem i brzoskwiniami wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Odlany sos przelej na patelnię, dodaj sok jabłkowy i zredukuj. Zredukowany sos umieść w naczyniu blendera, dodaj śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj na gładko. Następnie dodaj pokrojone upieczone jabłko do sosu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli chutney nie jest wystarczająco wyrazisty. Upieczonego kurczaka i kawałki brzoskwini przełóż na talerz i udekoruj jabłkowym chutneyem. Podawaj z ryżem.
Ciasto z masą krówkową bez pieczenia na biszkoptach
Czasem tak bywa, że zjadłoby się ciasto, ale bez włączania piekarnika. Ten przepis jest właśnie na takie momenty! Z biszkoptów Lewiatan i kilku innych składników bez problemu wyczarujesz pyszne ciasto!
Blachę wyłóż folią aluminiową. Ułóż równo biszkopty. Zamkniętą puszkę z masą krówkową podgrzej w garnku z gorącą wodą. Wyłóż masę krówkową na biszkopty i delikatnie rozprowadź. Przykryj drugą warstwą biszkoptów. Przygotuj masę budyniową: odlej 100 ml mleka, resztę zagotuj z cukrem i masłem. Mąkę, żółtka i pozostałe mleko dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Tak przygotowaną i delikatnie przestudzoną masę wylej na biszkopty. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i pozostaw ciasto do dokładnego ostygnięcia, później schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Gdy ciasto będzie gotowe do podania, ubij śmietankę z cukrem pudrem i udekoruj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady, aby dodatkowo posypać ciasto.
Składniki na kurczaka:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
- sok 100% jabłko Lewiatan
- 300 g ryżu białego Lewiatan
- 300 ml wody
- 1 kostka drobiowa Lewiatan
- 300 ml śmietanki 30%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cytryna
- 1 kwaśne jabłko
- słodka papryka Lewiatan
- ostra papryka
- przyprawa curry
- sól i pieprz Lewiatan
Składniki na ciasto:
- 3 paczki biszkoptów Lewiatan
- Masa krówkowa
- 400 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady Lewiatan
- 600 ml mleka 3% Lewiatan
- 2 łyżki mąki tortowej Lewiatan
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 80 g cukru kryształu
- 2 łyżki masła
- folia aluminiowa Lewiatan
Brak komentarzy