Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kurczak na brzoskwiniach i Ciasto krówka bez pieczenia

Potrzebne składniki:

Kurczak na brzoskwiniach z chutneyem jabłkowym

Oryginalnie przygotowany i ciekawie podany! Ten przepis może zaskoczyć nawet wieloletnich fanów pieczonego kurczaka!

Mięso natrzyj papryką i curry a następnie podsmaż na patelni, aż będzie miało złoty kolor. Kostkę drobiową rozpuść w ciepłej wodzie, aby powstał bulion. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, skrop delikatnie sokiem z cytryny i zalej przygotowanym bulionem. Jabłko obierz i pokrój na ćwiartki, brzoskwinie pokrój w kostkę – ułóż owoce dookoła kurczaka w naczyniu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. Wstaw ryż do gotowania. Z piekarnika wyjmij naczynie z kurczakiem, odłóż na talerzyk 4 kawałki jabłka i odlej większość bulionu na czystą patelnię. Naczynie żaroodporne z kurczakiem i brzoskwiniami wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Odlany sos przelej na patelnię, dodaj sok jabłkowy i zredukuj. Zredukowany sos umieść w naczyniu blendera, dodaj śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj na gładko. Następnie dodaj pokrojone upieczone jabłko do sosu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeśli chutney nie jest wystarczająco wyrazisty. Upieczonego kurczaka i kawałki brzoskwini przełóż na talerz i udekoruj jabłkowym chutneyem. Podawaj z ryżem.

Ciasto z masą krówkową bez pieczenia na biszkoptach

Czasem tak bywa, że zjadłoby się ciasto, ale bez włączania piekarnika. Ten przepis jest właśnie na takie momenty! Z biszkoptów Lewiatan i kilku innych składników bez problemu wyczarujesz pyszne ciasto!

Blachę wyłóż folią aluminiową. Ułóż równo biszkopty. Zamkniętą puszkę z masą krówkową podgrzej w garnku z gorącą wodą. Wyłóż masę krówkową na biszkopty i delikatnie rozprowadź. Przykryj drugą warstwą biszkoptów. Przygotuj masę budyniową: odlej 100 ml mleka, resztę zagotuj z cukrem i masłem. Mąkę, żółtka i pozostałe mleko dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Tak przygotowaną i delikatnie przestudzoną masę wylej na biszkopty. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i pozostaw ciasto do dokładnego ostygnięcia, później schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Gdy ciasto będzie gotowe do podania, ubij śmietankę z cukrem pudrem i udekoruj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady, aby dodatkowo posypać ciasto.

Składniki na kurczaka:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
  • sok 100% jabłko Lewiatan
  • 300 g ryżu białego Lewiatan
  • 300 ml wody
  • 1 kostka drobiowa Lewiatan
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cytryna
  • 1 kwaśne jabłko
  • słodka papryka Lewiatan
  • ostra papryka
  • przyprawa curry
  • sól i pieprz Lewiatan

Składniki na ciasto:

  • 3 paczki biszkoptów Lewiatan
  • Masa krówkowa
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady Lewiatan
  • 600 ml mleka 3% Lewiatan
  • 2 łyżki mąki tortowej Lewiatan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • folia aluminiowa Lewiatan

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *