Zupa krem z groszku z grzankami czosnkowymi
Szybka w przygotowaniu i nieziemska w smaku! Taka będzie zupa krem z naszego przepisu. Z chrupiącymi grzankami podbije Wasze serca i żołądki!
Na margarynie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Zalej wodą i dodaj kostki warzywne. Dodaj odsączony i przepłukany groszek i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Posól i popieprz do smaku. Pieczywo (najlepiej czerstwe) pokrój w kostkę, delikatnie posól i posmaruj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Wstaw na 2 minuty do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowanymi grzankami posyp każdą porcję kremu z groszku.
Potrawka z wieprzowiny z kukurydzą (à la meksykańska)
Pożywna potrawka z meksykańskim twistem! Jednogarnkowiec, który możesz podawać solo, z ryżem, we wrapach lub tacosach!
Mięso pokrój w kostkę i przypraw, podsmaż na oleju dodając cebulę. Następnie dodaj pomidory, pokrojone w paski warzywa, fasolę i kukurydzę. Duś całość do miękkości, około 15 minut. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem lub dodatkiem ostrej papryczki chilli.
Składniki na zupę krem:
- łyżka margaryny Moja Lewiatan
- 2 puszki groszku konserwowego Lewiatan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki warzywne Lewiatan
- 700 ml wody
- sól i pieprz Lewiatan
- pieczywo na grzanki
- oliwa z oliwek
Składniki na potrawkę:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 3-4 marchewki
- 1 por
- 1 puszka kukurydzy konserwowej Lewiatan
- 1 puszka białej fasoli konserwowej Lewiatan
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Lewiatan
- 1 puszka pomidorów krojonych Lewiatan
- papryka chili
- papryka słodka Lewiatan
- Przyprawa do potraw uniwersalna Lewiatan
- sól i pieprz Lewiatan
- Olej rzepakowy Lewiatan
Brak komentarzy