Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zupa krem z groszku i Potrawka à la meksykańska

Potrzebne składniki:

Zupa krem z groszku z grzankami czosnkowymi

Szybka w przygotowaniu i nieziemska w smaku! Taka będzie zupa krem z naszego przepisu. Z chrupiącymi grzankami podbije Wasze serca i żołądki!

Na margarynie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Zalej wodą i dodaj kostki warzywne. Dodaj odsączony i przepłukany groszek i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Posól i popieprz do smaku. Pieczywo (najlepiej czerstwe) pokrój w kostkę, delikatnie posól i posmaruj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Wstaw na 2 minuty do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowanymi grzankami posyp każdą porcję kremu z groszku.

Potrawka z wieprzowiny z kukurydzą (à la meksykańska)

Pożywna potrawka z meksykańskim twistem! Jednogarnkowiec, który możesz podawać solo, z ryżem, we wrapach lub tacosach!

Mięso pokrój w kostkę i przypraw, podsmaż na oleju dodając cebulę. Następnie dodaj pomidory, pokrojone w paski warzywa, fasolę i kukurydzę. Duś całość do miękkości, około 15 minut. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem lub dodatkiem ostrej papryczki chilli.

Składniki na zupę krem:

  • łyżka margaryny Moja Lewiatan
  • 2 puszki groszku konserwowego Lewiatan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki warzywne Lewiatan
  • 700 ml wody
  • sól i pieprz Lewiatan
  • pieczywo na grzanki
  • oliwa z oliwek

Składniki na potrawkę:

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej Lewiatan
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej Lewiatan
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Lewiatan
  • 1 puszka pomidorów krojonych Lewiatan
  • papryka chili
  • papryka słodka Lewiatan
  • Przyprawa do potraw uniwersalna Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • Olej rzepakowy Lewiatan
Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *