Zobacz w kilku krokach, jak przygotować pyszną kapustę po śląsku!
Krok 1.
Boczek kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy, aby powstały skwarki.
Krok 2.
Do dużego garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Zalewamy gorącą wodą tak, aby kapusta była całkowicie przykryta.
Gotujemy 30-40 min aby kapusta stała się miękka (lekko miękka).
Krok 3.
Tak ugotowaną kapustę odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, cukier do smaku, ocet oraz sól (jeśli potrzeba).
Krok 4.
Gotujemy ponownie 5-10 min, w międzyczasie dodajemy skwarki, wytopiony z boczku tłuszcz oraz starte jabłko. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone