Wszystkie składniki na spód wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 15 minut. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg na sernik, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180ºC. W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz za pomocą dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150ºC. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu na sernik
100 g masła
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka 3% Lewiatan
Składniki na bezę:
4 białka
250 g cukru
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy