Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tort kokosowy

Potrzebne składniki:

Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Do puszystej masy wsyp mąkę. Delikatnie przemieszaj. Masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut. Czekoladę rozpuść na parze. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z fixem. Połącz śmietanę z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Delikatnie przemieszaj. Biszkopt podziel na 3 części. Pierwszy z nich przełóż masą. Dodaj kolejny płat biszkoptowy, nasącz likierem, dodaj warstwę masy. Przykryj biszkoptem, nasącz likierem, posmaruj niewielką ilością masy i posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Dodatkowo możesz udekorować tort pralinami kokosowymi.

Składniki na masę:

500 ml śmietany 36%
1 tabliczka białej czekolady
fix do śmietany
1 opakowanie wiórków kokosowych Lewiatan
migdały płatki Lewiatan
likier kokosowy do nasączenia biszkoptu

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *