Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tarta z nadzieniem serowym i makowym

Potrzebne składniki:

Przygotowanie spodu do tarty

Pokrój zimne masło na kawałki. Mąkę, cukier puder i pokrojone masło dodaj do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki. Dodaj jajka i dalej ugniataj do czasu, aż ciasto się połączy. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyciągnij z lodówki. Podziel je na dwie części. Każdą część delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok i poczekaj aż ostygnie.

Nadzienie serowe

Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, poczekaj aż ostygnie. Do miski dodaj twaróg, ostudzony budyń, składniki zmiksuj. Dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie przemieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • budyń smak waniliowym
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • skórka z cytryny
  • 100 g rodzynek sułtańskich Lewiatan

Nadzienie makowo – czekoladowe

Tabliczkę gorzkiej czekolady podziel na mniejsze części. Masę makową przełóż do miski. Dodaj czekoladę, budyń waniliowy w proszku i wiórki kokosowe, łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Całość dokładnie przemieszaj. Dodaj jajka i ponownie pomieszaj całą masę. Gotowe nadzienie wyłóż na ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.

Składniki na nadzienie:

  • puszka masy makowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan
  • budyń smak waniliowy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz