Przygotowanie spodu do tarty
Pokrój zimne masło na kawałki. Mąkę, cukier puder i pokrojone masło dodaj do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki. Dodaj jajka i dalej ugniataj do czasu, aż ciasto się połączy. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyciągnij z lodówki. Podziel je na dwie części. Każdą część delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok i poczekaj aż ostygnie.
Nadzienie serowe
Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, poczekaj aż ostygnie. Do miski dodaj twaróg, ostudzony budyń, składniki zmiksuj. Dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie przemieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 minut.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 4 jajka
- budyń smak waniliowym
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- skórka z cytryny
- 100 g rodzynek sułtańskich Lewiatan
Nadzienie makowo – czekoladowe
Tabliczkę gorzkiej czekolady podziel na mniejsze części. Masę makową przełóż do miski. Dodaj czekoladę, budyń waniliowy w proszku i wiórki kokosowe, łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Całość dokładnie przemieszaj. Dodaj jajka i ponownie pomieszaj całą masę. Gotowe nadzienie wyłóż na ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Składniki na nadzienie:
- puszka masy makowej
- tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan
- budyń smak waniliowy
- 4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy