Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tarta z nadzieniem serowym i makowym

Potrzebne składniki:

Przygotowanie spodu do tarty

Pokrój zimne masło na kawałki. Mąkę, cukier puder i pokrojone masło dodaj do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki. Dodaj jajka i dalej ugniataj do czasu, aż ciasto się połączy. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto wyciągnij z lodówki. Podziel je na dwie części. Każdą część delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok i poczekaj aż ostygnie.

Nadzienie serowe

Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, poczekaj aż ostygnie. Do miski dodaj twaróg, ostudzony budyń, składniki zmiksuj. Dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie przemieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • budyń smak waniliowym
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • skórka z cytryny
  • 100 g rodzynek sułtańskich Lewiatan

Nadzienie makowo – czekoladowe

Tabliczkę gorzkiej czekolady podziel na mniejsze części. Masę makową przełóż do miski. Dodaj czekoladę, budyń waniliowy w proszku i wiórki kokosowe, łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Całość dokładnie przemieszaj. Dodaj jajka i ponownie pomieszaj całą masę. Gotowe nadzienie wyłóż na ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.

Składniki na nadzienie:

  • puszka masy makowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan
  • budyń smak waniliowy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *