Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sernik na zimno z owocami

Potrzebne składniki:

Zmiksuj kruche ciasteczka, herbatniki i płatki owsiane. Połącz je z cukrem brązowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Powstałą kruszonkę rozłóż w tortownicy i piecz przez 12-14 min. w temperaturze 170-180°C. Kiedy będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i przestudź. Żelatynę namocz w wodzie przez 10 min. a następnie, cały czas mieszając, rozpuść ją na małym ogniu i gotową odstaw do przestygnięcia. Twarożek zmiksuj z połową śmietanki, sokiem z cytryny oraz cukrem i dalej miksując, stopniowo dodawaj trzy szklanki jagód, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając miksowania, wlej małymi porcjami letnią żelatynę. Kiedy składniki się połączą, przelej masę do tortownicy, przykryj ją folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Jak już sernik stężeje, wyjmij go z tortownicy, przełóż na paterę i udekoruj ubitą śmietaną z cukrem pudrem. Dżem delikatnie podgrzej, polej nim wierzch sernika, a na wierzchu ułóż owoce. Ciasto wstaw do lodówki na 1,5-2 godz. przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *