Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Fafernuchy z polewą krówkową

Potrzebne składniki:

Obrane marchewki ugotuj w całości, ostudź i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj je do przesianej mąki wraz z cukrem, miodem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ugniataj do momentu, kiedy powstanie gładkie, jednolite i dość twarde ciasto. Pokrój je na większe kawałki, przypominające kształtem kopytka, i podsyp mąką w razie potrzeby. Tak przygotowane ciasto ułóż na blaszce natłuszczonej łyżką margaryny i posypanej mąką. Fafernuchy piecz w temperaturze 190°C przez 35-40 min. na złoty kolor. W trakcie pieczenia przygotuj polewę krówkową. Pozostałą margarynę rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj do niej mleko oraz pokruszone krówki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotowe i lekko schłodzone fafernuchy zamocz wierzchem w rozpuszczonej masie i układaj na papierze do pieczenia, aby
masa zastygła.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *