Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kluchy na łachu z owocami

Potrzebne składniki:

Drożdże zetrzyj z cukrem, łyżką mąki oraz łyżką ciepłego mleka. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałą mąkę przesiej, wlej mleko i wyrośnięty zaczyn z drożdży, dodaj jajka oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Kiedy się pojawią, dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki). Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone (oba składniki powinny być schłodzone). W garnku zagotuj wodę, załóż na naczynie lnianą ściereczkę i obwiąż je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta. Następnie z wyrośniętego ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj miską i gotuj na parze około 20-25 min. Na gotowe kluchy wyłóż masę ze śmietany i mascarpone oraz posyp pokrojonymi drobno owocami.

 

Składniki na sos:

6 plastrów ananasa w lekkim syropie Lewiatan
6 kawałków brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
500 ml śmietanki kremówki 30%
150 g serka mascarpone

 

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *