Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zapiekanka kętrzyńska

Potrzebne składniki:

Kurczaka zalej wodą i dodaj do niego pokrojone warzywa oprócz cebuli. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Plastry szynki pokrój w paski. Na jednej łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż woda wytrącona z grzybów całkowicie odparuje. Następnie dorzuć mięso z kurczaka, pokrojoną szynkę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Trzy łyżki masła rozpuść na patelni. Następnie wsyp mąkę i chwilę podsmaż. Zalej całość mlekiem i cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos beszamelowy. Zdejmij go z ognia, przypraw solą oraz pieprzem i połącz dokładnie ze śmietanką. Powstały sos wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp startym serem oraz kawałkami pozostałego masła. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż uzyska złocisty kolor.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *