Kurczaka zalej wodą i dodaj do niego pokrojone warzywa oprócz cebuli. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Plastry szynki pokrój w paski. Na jednej łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż woda wytrącona z grzybów całkowicie odparuje. Następnie dorzuć mięso z kurczaka, pokrojoną szynkę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Trzy łyżki masła rozpuść na patelni. Następnie wsyp mąkę i chwilę podsmaż. Zalej całość mlekiem i cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos beszamelowy. Zdejmij go z ognia, przypraw solą oraz pieprzem i połącz dokładnie ze śmietanką. Powstały sos wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp startym serem oraz kawałkami pozostałego masła. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż uzyska złocisty kolor.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy