Apetyczne ciastko, z którego po przekrojeniu wypływa w zwolnionym tempie płynna czekolada… kto nie widział takiego filmiku na Instagramie lub Facebooku? A kto wie, że wcale nie jest trudno zrobić takie ciastko?! 😁 Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczne ciasto czekoladowe, wypróbujcie ten przepis. Podpowiadamy jak przygotować suflet czekoladowy, czyli deser bardzo zbliżony do lava cake!
Sekret to… zamrażarka!
Wiecie w jaki sposób przygotowuje się wszystkie imponujące desery z płynną czekoladą w środku? Wszystkim wydaje się, że to bardzo skomplikowany proces, a prawda jest zupełnie inna. Sekretem jest włożenie masy do zamrażalnika, a później pieczenie w wysokiej temperaturze! Dzięki temu z części ciasta odparowuje woda i jest całkowicie upieczone, ale to w środku pozostaje płynne (choć nie surowe!) Właśnie w taki sposób przygotowuje się na przykład fondant czekoladowy (inaczej coulant).
Przepis na suflet
W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niej miskę z czekoladą i masłem (tak, by woda z garnka nie wlała się do naczynia). Odstaw, gdy masło z czekoladą się rozpuszczą. Jajka ubij z cukrem, dodaj do rozpuszczonej czekolady, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszaj. Nałóż masę do sześciu okrągłych żaroodpornych foremek (średnica ok. 8 cm). Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 2 godz.
Po wyjęciu piecz w 200°C przez 18 min. Podawaj ze świeżymi i suszonymi owocami.
Suflet czekoladowy gotowy?
Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy