Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek, przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie wymieszaj masę lub zmiksuj mikserem na gładko i odstaw na pół godziny.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie połącz ją z ciastem.
Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię zamieszaj je, a jeśli nieco opadnie – ubij trzepaczką.
Smaż na złoty kolor z obu stron na maśle roztopionym na patelni.
Przygotuj farsz: rodzynki sparz wrzątkiem. Serki starannie utrzyj razem, dodaj odciśnięte rodzynki i wymieszaj.
Naleśniki posmaruj przygotowanym kremem i złóż w trójkąt lub zawiń do środka jak krokiety.
Przed podaniem obsmaż na jasno-złoto, ułóż na talerzach, udekoruj dżemem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy