Aromatyczne zrazy wołowe i domowe pyzy od Jakubiaka! 🤩 Doskonały obiad dla fanów tradycyjnych smaków w mistrzowskim wydaniu! Jeśli szukacie innych przepisów od Tomka, koniecznie zajrzyjcie tutaj.
Domowe pyzy drożdżowe – pampuchy
Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje obiadowe. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Rozpuść je, nie podgrzewając jednak mleka do temperatury wyższej niż 40 stopni. Dodaj drożdże, szczyptę cukru i soli – wymieszaj. Mąkę przesiej do dużej miski i wlej zawartość rondelka. Mieszaj do uzyskania ciasta. Następnie przełóż na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij jajko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i odchodzące od rąk jak na filmie. Ciasto przełóż do miski, szczelnie zawiń folią spożywczą i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Po wyrośnięciu, gdy zrazy będą już prawie gotowe, z ciasta uformuj rulon o średnicy 5 cm, podziel go na 4 równe części i utocz bułeczki. Pyzy gotuj na parze pod przykryciem około 12 minut – nie odkrywaj podczas gotowania.
Zrazy wołowe
- 1 kg udźca wołowego lub 4 bitki
- 1 paczka kabanosów Sokołów
- 150 g słoniny
- 4 łyżki musztardy Dijon
- mąka Lewiatan do oprószenia
- smalec Lewiatan do smażenia
- pieprz ziarnisty Lewiatan
- sól Lewiatan
Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy plaster z obu stron dopraw solą i pieprzem, z jednej posmaruj musztardą. Słoninę pokrój w słupki a kabanosy w kawałki, które będą o połowę krótsze niż płat mięsa – muszą się zmieścić w środku bitek. Ułóż je na środku każdego ze zrazów.
Bitki zwijaj najpierw bokami do środka, a następnie rolując. Każdego zraza obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, aż będzie rumiany. Odstaw patelnię ze zrazami na bok – jeszcze się przyda.
Aromatyczny sos do zrazów
- 2 cebule
- 150 g boczniaków
- kilka suszonych śliwek Lewiatan
- kilka liści laurowych Lewiatan
- 1 garść orzechów włoskich Lewiatan
- 5 ząbków czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego Lewiatan
- 1 łyżeczka cząbru
- 0,5l bulionu mięsnego (może być instant)
Boczniaki pokrój w paski, a cebulę w dosyć grube plastry. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu bitek podsmaż najpierw boczniaki i cebulę, a następnie dodaj pokrojone suszone śliwki i orzechy włoskie. Na koniec dodaj zgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy i bulion. Zrazy wołowe zalej powstałym sosem i duś całość około 60-80 minut na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Podawaj z pampuchami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy