Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Włoska rolada ze schabu z faszerowanymi ziemniakami

Potrzebne składniki:

To potrawa na wyjątkową okazję! Na przykład na taką, kiedy macie ochotę zjeść coś wyjątkowo smacznego! 😁 Ta rolada ze schabu inspirowana włoską kuchnią podana razem z faszerowanymi ziemniakami to prawdziwa gratka. Ale nie jedyna w menu Tomka Jakubiaka, dlatego koniecznie sprawdźcie inne przepisy od naszego ambasadora.

Włoska rolada ze schabu

Ze schabu odetnij białą błonę i nadetnij jak na filmie. Następnie rozbij mięso jak najcieniej i obficie posól, posyp pieprzem i odstaw. Aby przygotować farsz, w moździerzu lub blenderze umieść wstępnie posiekane składniki: suszone pomidory, czosnek, pistacje i bazylię. Utrzyj lub lekko zblenduj całość na pesto i posmaruj nim rozbity schab z jednej strony. Następnie ostrożnie zwiń mięso w roladę i zawiń dodatkowo w szynkę prosciutto. Na koniec zawiń roladę w rękaw do pieczenia i folię aluminiową, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

Faszerowane ziemniaki

  • 3 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 6-8 plastrów boczku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 150 g żółtego Sera Królewskiego
  • czarny pieprz

Nagrzej piekarnik do 200°C. Umyte ziemniaki w skórce ułóż na blaszce lub w formie do pieczenia, posyp solą i polej oliwą. Włóż do piekarnika na 40 minut. Następnie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni aż do uzyskania chrupiących skwarek. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Natnij każdego z nich do połowy i za pomocą łyżki wyjmij większość miąższu do miseczki – uważaj, żeby nie uszkodzić skórki. Przełóż miąższ na patelnię ze skwarkami i wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę, pieprz i Ser Królewski. Nafaszeruj skorupki ziemniaków i złóż połówki, wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kilka minut aż do roztopienia sera. Upieczony schab pokrój w grube plastry i serwuj z faszerowanymi ziemniakami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *