Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na przepyszne wielkanocne zupy. Między innymi na zupę krem z chrzanu, polską zupę jajeczną czy szybki żurek na białej kiełbasie. Niewątpliwie tradycyjny żurek na zakwasie to wielkanocna klasyka i także tego przepisu nie mogło u nas zabraknąć!
Przygotowanie zakwasu na żurek
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobiną soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Na koniec zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Składniki na zakwas:
- 1 szklanka żytniej mąki razowej
- skórka chleba razowego
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
Przepis na tradycyjny żurek
Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną. Tradycyjny żurek gotowy!
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy