Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tradycyjny żurek

Potrzebne składniki:

Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na przepyszne wielkanocne zupy. Między innymi na zupę krem z chrzanupolską zupę jajeczną czy szybki żurek na białej kiełbasie. Niewątpliwie tradycyjny żurek na zakwasie to wielkanocna klasyka i także tego przepisu nie mogło u nas zabraknąć!

Przygotowanie zakwasu na żurek

Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobiną soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Na koniec zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Składniki na zakwas:

  • 1 szklanka żytniej mąki razowej
  • skórka chleba razowego
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól

Przepis na tradycyjny żurek

Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną. Tradycyjny żurek gotowy!

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *