PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przesypujemy (bądź wlewamy) do miski i mieszamy do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Składniki można wymieszać dłońmi, bądź użyć do tego miksera ze specjalną końcówką do mieszania ciasta (tzw. hak). Gdy masa jest zbyt rzadka, można dodać mąki. Ciasto na 10 minut wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy je tak, by miało grubość około 4-5 mm. Ponieważ ciasto na pierniki jest dosyć mokre, warto przed rozwałkowaniem posypać blat mąką. Gdy już rozwałkujemy ciasto, przy pomocy foremek wycinamy z niego różne kształty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 10-11 minut. Wystudzone pierniczki dekorujemy czekoladą, lukrem, bakaliami oraz kolorowymi posypkami. Można również wyciąć z ciasta piernikowego ściany oraz dach domku i po upieczeniu złożyć piernikową chatkę dekorowaną lukrem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone