Pokrojoną w około 1 cm plastry szynkę rozbij tłuczkiem. Obtocz je w mące, usmaż na części masła i odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w talarki podsmaż na złoty kolor, dodaj pokrojone w ten sam sposób pieczarki i smaż przez 5-10 min. Śliwki namocz w ciepłej wodzie przez 10-15 min. Startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler oraz buraczki odsączone z zalewy podsmaż na smalcu, dodaj piwo oraz śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Następnie dołóż podsmażone pieczarki z cebulą, odsączone i pokrojone śliwki oraz rodzynki, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos połącz z usmażoną szynką i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 10-15 min. przed końcem dodaj do garnka pokrojone w kostkę jabłka bez skórki. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je z rondla, a warzywa zmiksuj. Przygotuj tosty z pieczywa, ułóż na nich mięso i polej sosem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy