Sprawdźcie przepis na spektakularny pomimo swojej prostoty sernik baskijski! Ten idealnie kremowy sernik bez spodu przygotujecie łatwo i szybko. Jest delikatnie słonawy, a jego konsystencja bardziej przypomina słodką chmurkę niż ser 😁
Sernik baskijski – przygotowanie
Niewielką tortownicę (20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 240°C lub 220°C z termoobiegiem. Za pomocą miksera zmieszaj serek Philadelphia z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawaj jajka cały czas miksując. Już na tym etapie masa powinna być idealnie gładka, żeby uniknąć jakichkolwiek grudek. Na koniec dodaj powoli mąkę, śmietankę oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksuj. Masa powinna być rzadka. Przelej ją do tortownicy i za pomocą łyżki delikatnie zamieszaj oraz sprawdź czy brzegi u spodu tortownicy są dobrze wypełnione masą. Sernik piecz przez 35-40 minut – wierzch powinien być skarmelizowany, ale nie spalony. Bardzo możliwe, że sernik mocno się zapadnie po upieczeniu. Nie należy się tym przejmować – taka jego uroda!
Ponieważ sernik baskijski jest bardzo kremowy i nie ma spodu, po ostudzeniu umieść go w lodówce na minimum 4 godziny żeby stężał. Umieść w temperaturze pokojowej na około 20 minut przed podaniem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy