Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sernik baskijski

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis na spektakularny pomimo swojej prostoty sernik baskijski! Ten idealnie kremowy sernik bez spodu przygotujecie łatwo i szybko. Jest delikatnie słonawy, a jego konsystencja bardziej przypomina słodką chmurkę niż ser 😁

Sernik baskijski – przygotowanie

Niewielką tortownicę (20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na  240°C lub 220°C z termoobiegiem. Za pomocą miksera zmieszaj serek Philadelphia z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawaj jajka cały czas miksując. Już na tym etapie masa powinna być idealnie gładka, żeby uniknąć jakichkolwiek grudek. Na koniec dodaj powoli mąkę, śmietankę oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksuj. Masa powinna być rzadka. Przelej ją do tortownicy i za pomocą łyżki delikatnie zamieszaj oraz sprawdź czy brzegi u spodu tortownicy są dobrze wypełnione masą. Sernik piecz przez 35-40 minut – wierzch powinien być skarmelizowany, ale nie spalony. Bardzo możliwe, że sernik mocno się zapadnie po upieczeniu. Nie należy się tym przejmować – taka jego uroda!

Ponieważ sernik baskijski jest bardzo kremowy i nie ma spodu, po ostudzeniu umieść go w lodówce na minimum 4 godziny żeby stężał. Umieść w temperaturze pokojowej na około 20 minut przed podaniem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *