Na suchej patelni przypal cebulę pokrojoną w ćwiartki. Do garnka nalej wody i włóż wszystkie warzywa wraz z przypaloną cebulą. Zagotuj wodę, dodaj schab i gotuj całość przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Następnie wyjmij schab z garnka, odsącz go i obsmaż w rondlu na smalcu. Kiedy mięso się zarumieni, zmniejsz ogień i obsyp je bułką tartą. Dodaj margarynę oraz powidła roztarte z połową szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania schabu. Dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dorzuć goździki. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie. Wyjmij schab z rondla i pokrój w grubsze plastry. Do pozostałego w rondlu sosu dodaj wymieszane wino z mąką i gotuj przez 3 min.
Schab podawaj z kaszą gryczaną lub pęczak, polany sosem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy