Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Rogaliki kruche z trzech składników z czekoladą

Potrzebne składniki:

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta na rogaliki kruche potrzebujemy trzech składników w tych samych proporcjach: mąkę pszenną, zimne masło oraz twaróg (mielony).

Te trzy składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto (można je nieco dosłodzić cukrem pudrem: 1-2 łyżki). W zależności od konsystencji użytego sera można dodać np. łyżkę mąki gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk. Ciasto wałkujemy w kształt koła (lekko podsypujemy blat mąką) i wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia np. krem czekoladowy  lub twardą marmoladę. Zwijamy rulonik zaczynając od sklejenia nadzienia u podstawy trójkąta. Staraj się dobrze posklejać nadzianą podstawę ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

Rogaliki układamy równomiernie w ostępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st.  Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *