Zdrowy i satysfakcjonujący deser, który świetnie sprawdzi się także na śniadanie? Odpowiedź to przekładaniec jogurtowy! Przygotujesz go szybko, a zarówno wygląd jak i smak zrobią furorę!
Wersja super fit lub tort w 5 minut!
W Gotuję z Lewiatanem wyznajemy zasadę, że generalnie należy odżywiać się zdrowo, ale przesada nikomu nie służy. Dlatego raz na jakiś czas można pozwolić sobie na posiłek, który ma na przykład trochę więcej kalorii, ale wynagradza to obłędnym smakiem! W głównym przepisie proponujemy użyć jogurtu, który ma sporo białka i przy tym mało tłuszczu. Ale wiecie co się stanie, jeśli zamiast jogurtu naturalnego użyjecie serka mascarpone…? 😲 Przekładaniec jogurtowy zamieni się w małą porcję pysznego tortu! Wystarczy, że serek mascarpone wymieszasz z dodatkową łyżką miodu, poza tym przepis się nie zmienia. Dbających o dietę, którym spodobał się ten pomysł, uspokajamy: w ten sposób zjesz tylko jedną porcję, a nie pół blachy ciasta! 😁
Przepis na przekładaniec jogurtowy
Na spód głębokiego pucharka lub wysokiej szklanki wsyp warstwę pokruszonych herbatników. Nałóż dwie łyżki jogurtu, na niego owoce, a następnie posyp herbatnikami i znów nałóż warstwę jogurtu. Dodaj jeszcze trochę owoców i całość posyp posiekanymi orzechami. Na koniec dodaj odrobinę płynnego miodu – jeśli w sposób naturalny uległ krystalizacji, wystarczy, że podgrzejesz go w kąpieli wodnej!
Przekładaniec jogurtowy gotowy?
Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy