Wszyscy kochamy placki ziemniaczane, a wielu z nas wzdycha, że za rzadko je pałaszuje. Niektórych odstrasza perspektywa tego, że trzeba zetrzeć ziemniaki a innych… ból brzucha po przejedzeniu 😜 Jeśli jednak placki ziemniaczane od dłuższego dłuższego czasu chodzą Ci po głowie, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Na naszym blogu znajdziesz też przepisy na placek po węgiersku oraz kotlety ziemniaczane. Wszystkie pyszne!
W nieco innym wydaniu
Zazwyczaj myśląc o plackach ziemniaczanych wyobrażamy sobie dużo mięsiwa i gęstego sosu, ale ten przepis jest trochę lżejszy! Dzięki temu, że nie wymaga przygotowania gulaszu jest też dużo szybszy w wykonaniu. Serek śmietankowy i łosoś to znane wielu osobom świetne połączenie kanapkowe. Niewielu jednak próbowało zamiast chleba położyć te składniki na placki ziemniaczane. A warto! Nieziemski smak gwarantowany.
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i serkiem – przygotowanie
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce, przy czym jednego ziemniaka zetrzyj na grubych oczkach, a resztę na drobnych. Dodaj mąkę, jajko oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i przypraw do smaku. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe placki ułóż na talerzu, a na wierzch połóż serek oraz łososia.
Przepyszne danie gotowe? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Służysz społeczności blogowej, pięknie przy tym składasz frazy. przyjmij najszczersze wdzięczności moich wyrazy 🙂