Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Placek po węgiersku

Potrzebne składniki:

Gulasz:
Mięso pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie obtocz przyprawione mięso w mące. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Następnie zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i podgotuj. Paprykę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na patelni, a następnie dodaj do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą i zagęść gulasz.

Składniki na gulasz:

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 czerwone papryki
2 cebula
2 ząbki czosnku
180 g śmietany 18%
1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan
3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan
koncentrat pomidorowy Lewiatan
olej uniwersalny Lewiatan
sól
pieprz mielony Lewiatan
pieprz ziarnisty Lewiatan
ziele angielskie Lewiatan
natka pietruszki do przystrojenia

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, złóż na pół. Podawaj z łyżką śmietany i udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *