Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Mini szarlotki w słoiczkach bez pieczenia

Potrzebne składniki:

Przygotowanie bazy

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i przesmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Baza na mini szarlotki gotowa, teraz dobierz dodatki!

Mini szarlotki w wersji z budyniem:

Proszek budyniowy mieszamy z zimnym mlekiem (1/2 szklanki), resztę zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy do ciepłego mleka, mieszamy, ciągle podgrzewając. Zgęstniały budyń odstawiamy do przestudzenia. Do słoiczków wsypujemy warstwę herbatników, wkładamy porcję jabłek, a potem budyń. Na budyń wykładamy kolejną porcję jabłek, a potem ostatnie okruchy ciastek.

Mini szarlotki w wersji z bitą śmietaną:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu, dosładzamy wedle uznania. Do słoiczków wsypujemy herbatniki, potem nakładamy porcję jabłek, znów herbatniki, ponownie jabłka, a na wierzch sporą porcję bitej śmietany.

Wskazówka: do szarlotki można dodać także orzechy włoskie. Zamiast pokruszonych herbatników można wykorzystać granolę. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *