Przygotowanie bazy
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i przesmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Baza na mini szarlotki gotowa, teraz dobierz dodatki!
Mini szarlotki w wersji z budyniem:
Proszek budyniowy mieszamy z zimnym mlekiem (1/2 szklanki), resztę zagotowujemy. Rozrobiony budyń wlewamy do ciepłego mleka, mieszamy, ciągle podgrzewając. Zgęstniały budyń odstawiamy do przestudzenia. Do słoiczków wsypujemy warstwę herbatników, wkładamy porcję jabłek, a potem budyń. Na budyń wykładamy kolejną porcję jabłek, a potem ostatnie okruchy ciastek.
Mini szarlotki w wersji z bitą śmietaną:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu, dosładzamy wedle uznania. Do słoiczków wsypujemy herbatniki, potem nakładamy porcję jabłek, znów herbatniki, ponownie jabłka, a na wierzch sporą porcję bitej śmietany.
Wskazówka: do szarlotki można dodać także orzechy włoskie. Zamiast pokruszonych herbatników można wykorzystać granolę. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy