Sernik „na jeden gryz”? Urocze mini serniczki w formie babeczek! Sprawdzą się na przyjęcie lub jako mały deser do pracy czy szkoły. W przepisie znajdziecie też wskazówki jak wykonać jadalne ozdoby z białej czekolady.
Potrzebne składniki
Żeby przygotować mini serniczki potrzebujemy zrobić trzy warstwy: ciasteczkowy spód, sernik i mus truskawkowy.
Ciasteczkowy spód:
100 g ciasteczek kruchych Lewiatan
40 g masła
1 czekolada gorzka Lewiatan
Mus truskawkowy:
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa Lewiatan
Sernik:
750 g twarogu półtłustego
1 budyń śmietankowy w proszku
130 g cukru pudru
1/4 szklanki oleju rzepakowego Lewiatan
2 jajka
Czekoladowe ozdoby:
1 biała czekolada Lewiatan
barwniki spożywcze
Mini serniczki – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 15 sztuk serniczków w standardowej wielkości papilotach na muffinki. Aby przygotować spód herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło roztapiamy, dodajemy czekoladę i mieszamy. Łączymy z herbatnikami na mokry żwirek. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdego nakładamy przygotowaną masę. Spód dobrze uklepujemy łyżką i schładzamy 20 minut w lodówce.
Sernik zaczynamy przygotowywać od utarcia jajek z cukrem. Następnie dodajemy 2-krotnie zmielony twaróg, olej oraz budyń w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód babeczek. Pieczemy w 175°C przez 25 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy na dodatkowe 5 minut. Przed dodaniem musu truskawkowego upieczone serniczki studzimy.
Aby przygotować mus truskawkowy pokrojone truskawki umieszczamy w rondelku i gotujemy mieszając aż
się rozpadną, możemy trochę dosłodzić. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Wsypujemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Tężejący mus wylewamy na ostudzone serniczki i umieszczamy je w lodówce. Gdy mus zastygnie możemy wyjąć serniczki z papilotek i udekorować według uznania.
Jak wykonać ozdoby z białej czekolady? Zaczynamy od wydrukowania pożądanego kształtu – najlepiej żeby był jak najprostszy. W tym przepisie było to logo Lewiatana, które wydrukowano w kilku egzemplarzach o średnicy 4 cm. Na wydrukowany szablon nakładamy folię. 100 g czekolady białej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mniejszą „połowę” zabarwiamy barwnikiem spożywczym na niebiesko. Większą część zabarwiamy na żółto. Na szablonie niebieską czekoladą odrysowujemy niebieskie elementy logo i schładzamy w lodówce. Następnie uzupełniamy resztę żółtą czekoladą i znów schładzamy. Gotowe ozdoby odrywamy delikatnie od folii.
Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Natalia Stec, prowadząca profil Z sercem na talerzu na Instagramie. Natalia zajęła trzecie miejsce w naszym instagramowym konkursie Słoneczne danie w Lewiatanie!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy