Sprawdźcie patent na pyszną sałatkę, którą przygotujecie na grillu! Mega sałatka grillowa to pełen smaków mix grillowanych warzyw z kurczakiem i oryginalnym sosem. A jeśli ciekawią Was inne przepisy od Tomka Jakubiaka, koniecznie zajrzyjcie tutaj.
Warzywa z grilla
Buraki pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Szparagi pozbaw łykowatych końcówek oraz przekrój wzdłuż jeśli są grube (cienkich nie przekrajaj). Natrzyj warzywa octem balsamiczny, świeżym tymiankiem, oliwą, sokiem z cytryny i solą. Odstaw na chwilę do zamarynowania i przygotuj w międzyczasie kurczaka. Następnie grilluj warzywa do miękkości. Po zgrillowaniu „obierz” kukurydzę z ziaren przy pomocy noża, a sałatę drobno poszatkuj.
Kurczak w marynacie
- 2 trybowane udka z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 płaska łyżka pikantnej musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
Limonkę wyparz wrzątkiem, zetrzyj z niej zieloną skórkę i wyciśnij sok. Wraz z kurczakiem umieść w misce pozostałe składniki marynaty i dokładnie natrzyj mięso. Grilluj wraz z warzywami około pół godziny aż będzie miękkie i przyrumienione z obu stron. Po zdjęciu z grilla posiekaj kurczaka na mniejsze kawałki.
Sos do mega sałatki grillowej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ulubionej oliwy
- 1 opakowanie serka Favita
- kilka listków bazylii
Pół opakowania serka Favita zmiksuj z musztardą, sosem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz oliwą na gładki sos. Pozostałe pół opakowania serka pokrój w kostkę. Do wcześniej przygotowanych warzyw dodaj grillowanego kurczaka, delikatnie wymieszaj z sosem. Posyp sałatkę pokrojonym w kostkę serem. Ozdób listkami bazylii.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy