Jeśli tak jak Tomek Jakubiak kochacie aromatyczne pieczone żeberka, koniecznie sprawdźcie ten przepis! Marynowane żeberka z kukurydzianymi kotlecikami to kolejny żeberkowy hit!
Marynowanie i pieczenie żeberek
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Z żeberek pozbądź się półprzezroczystej błony jak na filmie. Następnie natrzyj żeberka sporą ilością soli, przełóż do żaroodpornego naczynia i natrzyj marynatą. Tak przygotowane mięso schowaj do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po zamarynowaniu żeberka przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piecz 2h obracając żeberka na drugą stronę w połowie czasu. Na ostatnie 5 minut podkręć temperaturę do 250°C, by pięknie się zarumieniły. Nie wylewaj sosu, który pojawił się w brytfannie podczas pieczenia – zlej go do miski i wymieszaj z kilkoma łyżkami majonezu. W ten łatwy sposób powstanie pyszny sos do maczania żeberek!
Kotleciki kukurydziane
- 2 kolby surowej kukurydzy
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 papryczka jalapeño
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy Lewiatan do smażenia
W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i kładź po łyżce ciasta formując kotleciki. Smaż z obydwóch stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj żeberka z kotlecikami i sosem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy