Przepiękny deser na letnie spotkanie z przyjaciółmi? Tort owocowy nie tylko wspaniale się prezentuje, ale i pysznie smakuje! Słodki krem i lekkość owoców zachwyci każdego, dlatego warto poświęcić kilka chwil na wykonanie tego ciasta.
Potrzebne składniki
Letni tort owocowy wymaga osobnego przygotowania ciasta na blaty oraz kremu i musu truskawkowego. Poniżej znajdziecie wszystkie potrzebne składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej Lewiatan
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju uniwersalnego Lewiatan
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 surowej marchewki
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek
200 g czereśni
Krem:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 3O %
4 łyżki musu truskawkowego
Mus truskawkowy:
Dżem truskawkowy Lewiatan
Galaretka truskawkowa Lewiatan
Szklanka wrzątku
Letni tort owocowy – przygotowanie
Aby przygotować ciasto marchewkę ścieramy na tarce i bledujemy z olejem. Jajka i cukier miksujemy kilka minut na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zblendowany wcześniej olej z marchewką. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy około 45 min w 170 stopniach. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Następnie przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem. Zostawiamy do wystudzenia, ale nie do całkowitego stężenia. Odkładamy około 4 łyżki musu, który będzie nam potrzebny do kremu. Resztę musu wlewamy do dwóch wcześniej wyłożonych folią talerzyków (średnica około 15 cm) i odstawiamy do stężenia.
Aby przygotować krem miksujemy śmietankę z mascarpone. Pod koniec dodajemy mus truskawkowy i mieszamy jeszcze chwilę tylko do połączenia się składników. Aby osiągnąć efekt jak ze zdjęcia, do nakładania kremu używamy rękawa cukierniczego i końcówki “gwiazdki”.
Na koniec nie pozostaje nam nic innego jak złożyć letni tort owocowy w całość! Na ciasto kładziemy warstwę musu truskawkowego, garść świeżych truskawek i krem. Powtarzamy to jeszcze dwukrotnie, ostatnią warstwę musu truskawkowego ozdabiając świeżymi owocami i kwiatami. Smacznego!
Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Justyna Wieczorek, prowadząca profil Nifesila na Instagramie. Justyna zajęła pierwsze miejsce w naszym instagramowym konkursie Słoneczne danie w Lewiatanie!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy