Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kwas chlebowy

Potrzebne składniki:

Pokrojony na kromki chleb susz przez kilka dni, aż będzie twardy, lub piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 min. Ususzone pieczywo przełóż do większego naczynia, wsyp miętę, zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin. Drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżkami cukru. Kiedy woda z chlebem całkowicie ostygną, przecedź je przez gazę złożoną z kilku warstw (chleb nie będzie Ci już potrzebny). Do wywaru z pieczywa dodaj pozostały cukier, roztarte drożdże oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i przechowaj przez 24 godz. w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką. Po tym czasie przelej kwas do butelek szklanych i do każdej z nich wrzuć po jednym rodzynku. Butelki zamknij i wstaw do chłodnego pomieszczenia. Kwas będzie gotowy do spożycia po 3 dniach. Zamknięte szczelnie butelki z kwasem możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *