Soczysty kurczak z pomarańczową nutą? Pycha! Wypróbujcie ten przepis, a kurczak w marynacie pomarańczowej na stałe zagości w Waszym menu! Po więcej obiadowych inspiracji zapraszamy tutaj.
Marynata pomarańczowa
🍊1 szklanka soku pomarańczowego Baila! (dostępne w sklepach Lewiatan)
🍊2 łyżki łagodnej musztardy
🍊2 łyżki miodu
🍊3-4 łyżki oliwy
🍊1 łyżeczka tartego imbiru
🍊2-3 szczypty soli
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Umieść w niej kawałki kurczaka i wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełóż kurczaka do rękawa do pieczenia, dodaj plasterki pomarańczy, świeży tymianek i kilka łyżek marynaty. Piecz kurczaka w marynacie pomarańczowej około 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie natnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut, aby skórka złapała kolor i była chrupiąca. Smacznego!
Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Justyna Sidoruk (@smaki_z_domu na Instagramie).
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy