Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kurczak w marynacie pomarańczowej

Potrzebne składniki:

Soczysty kurczak z pomarańczową nutą? Pycha! Wypróbujcie ten przepis, a kurczak w marynacie pomarańczowej na stałe zagości w Waszym menu! Po więcej obiadowych inspiracji zapraszamy tutaj.

Marynata pomarańczowa

🍊1 szklanka soku pomarańczowego Baila! (dostępne w sklepach Lewiatan)
🍊2 łyżki łagodnej musztardy
🍊2 łyżki miodu
🍊3-4 łyżki oliwy
🍊1 łyżeczka tartego imbiru
🍊2-3 szczypty soli

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Umieść w niej kawałki kurczaka i wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełóż kurczaka do rękawa do pieczenia, dodaj plasterki pomarańczy, świeży tymianek i kilka łyżek marynaty. Piecz kurczaka w marynacie pomarańczowej około 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie natnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut, aby skórka złapała kolor i była chrupiąca. Smacznego!

Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Justyna Sidoruk (@smaki_z_domu na Instagramie).

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *