Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw chili, solą i pieprzem. Na kawałku papieru do pieczenia połóż krakersy, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i za pomocą wałka rozkrusz krakersy. Jajko wymieszaj z łyżką majonezu. Do rozkruszonych krakersów dodaj starty ser żółty. Przyprawionego kurczaka zamocz w jajku z majonezem, a następnie panieruj w rozkruszonych krakersach z serem. Blaszkę delikatnie posmaruj olejem. Wyłóż kurczaka. Piecz około 25 min w temperaturze 200 st. C, aż kurczak nabierze złotego koloru. W tym czasie posiekaj czosnek. Do czosnku dodaj cały jogurt naturalny i 3 łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Ten dip będzie stanowił bazę do reszty sosów. 3 łyżki dipu przełóż do drugiej miseczki. Dodaj 3 łyżki ketchupu pikantnego i szczyptę chili, wymieszaj. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj. Kolejne 3 łyżki dipu przełóż do kolejnej miseczki, dodaj posiekane zioła, zamieszaj. Gotowego kurczaka podawaj z zapiekanymi ziemniakami i trzema dipami.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy