Szykujecie uroczysty obiad? A może po prostu macie ochotę na kulinarne wyzwanie? Kurczak pieczony w maśle poleca się do wypróbowania! Wyjątkowa mieszanka przypraw Café de Paris i domowe frytki z parmezanem sprawiają, że to danie pełne nieoczywistych smaków. A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów od Tomka Jakubiaka, zajrzyjcie tutaj.
Kurczak w maśle Café de Paris
Natrzyj kurczaka solą. W blenderze umieść masło wraz z resztą wymienionych składników. Całość dokładnie zmiksuj i natrzyj mięso aromatyczną mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Zwiąż nogi kurczaka sznurkiem, żeby ładnie wyglądał po upieczeniu, przełóż do brytfanki i dodaj resztą masła. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewaj kurczaka masłem roztopionym w brytfance.
Domowe frytki z parmezanem
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 pęczek świeżego koperku
- szczypta soli
Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Pokrój je w słupki o podobnej wielości i umieść we wrzątku z dodatkiem octu spirytusowego. Gotuj 3 minuty. Następnie odsącz dokładnie za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw by część wody odparowała. Smaż frytki partiami w oleju rozgrzanym do 180 stopni (po wrzuceniu ziemniaków olej powinien się gotować). Wymieszaj frytki z parmezanem, pokrojonym koperkiem i solą.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy