Krupnik kujawski to idealna propozycja dla fanów grzybów i… wspaniałego aromatu! Przygotujecie go z dodatkiem grzybów suszonych, więc jest w zasięgu ręki cały rok. Jest jeszcze bardziej sycący niż najbardziej powszechny krupnik, a przez wołowinę, żeberka i grzyby można powiedzieć że… jest to taki kujawski ramen 😁 Koniecznie go spróbujcie! A jeśli macie ochotę na inną zupę, zajrzyjcie tutaj.
Umami, czyli piąty smak
Obok smaku słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego wyróżniamy piąty, czyli smak umami. Technicznie rzecz biorąc, umami to smak glutaminianu, aminokwasu, który jest jednym z elementów budulcowych białka. Ale jak to przełożyć z naukowego na nasze? W kuchni europejskiej nie mamy zbyt wielu potraw, w których smakiem dominującym jest właśnie umami, ale często zdarza się, że stoimy przy garnku i mówimy… „czegoś tu brakuje” 😉 Często mamy wtedy na myśli właśnie piąty smak, który nadaje wyjątkowej głębi i „smakowitości” potrawom. Wiele osób jest także wielkimi fanami produktów, które naturalnie mają dużą zawartość umami. Są to przede wszystkim pokarmy bogate w białko, czyli mięsa, ale także produkty sfermentowane i dojrzewające, takie jak sery czy sos sojowy. Znajdziemy go również w warzywach i owocach (pomidory, brokuły, winogrona), a także orzechach oraz… grzybach! To właśnie dlatego w kuchni japońskiej, która smak umami stawia na piedestale, tak często spotykamy grzyby. I nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy także korzystali z ich dobrodziejstw!
Krupnik kujawski – przygotowanie
Do garnka z wodą włóż mięso oraz wypłukane, pokrojone grzyby i włoszczyznę. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj całość do momentu, kiedy mięso i warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij z wywaru mięso i warzywa. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć ponownie do wywaru. Z warzyw możesz zrobić sałatkę. Kaszę dokładnie opłucz pod zimną wodą, dodaj do zupy i dopraw solą. Kiedy kasza będzie miękka, zabiel zupę śmietaną i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec udekoruj natką pietruszki. Krupnik kujawski z grzybami gotowy – smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy