Aksamitny czekoladowy krem, truskawkowa galaretka z owocami i chrupiące karmelizowane orzechy to nie zwykły deser, to super-deser! Sprawdźcie ten przepis i zapiszcie sobie, żeby łatwo było do niego wrócić 😋 Inne przepisy Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.
❣️ Tomek dzieli się z nami super przepisami, a my wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak
Krem czekoladowy z truskawkową galaretką i owocami
Rozpuść czekoladę w kąpiel wodnej. Żółtka wymieszaj w miseczce z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. 2 szklanki śmietanki podgrzej do około 80°C (nie gotuj). Zahartuj ubite żółtka dolewając odrobinę śmietanki i cały czas mieszając dodaj resztę podgrzanej kremówki. Podgrzewaj całość na małym ogniu cały czas mieszając rózgą, do momentu aż krem zacznie gęstnieć. Połącz krem z rozpuszczoną czekoladą używając sitka i delikatnie wymieszaj całość. Następnie odstaw rondelek i przygotuj bitą śmietanę z pozostałej kremówki – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub przy pomocy trzepaczki. Połącz ubitą śmietanę z czekoladowym kremem dodając śmietankę do czekolady (a nie odwrotnie!).
Przełóż porcje kremu czekoladowego do pochylonych szklanek i umieść je w foremkach na muffinki, żeby krem zastygł w takiej formie. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i przestudź. Do szklanek z czekoladowym kremem włóż kilka pokrojonych na 4 części truskawek – delikatnie wciśnij je w krem. Wlej galaretkę, dodaj po listku mięty i wstaw szklanki do lodówki.
Karmelizowane orzechy
- 0.25 szklanki orzechów włoskich
- 0.25 orzechów laskowych
- 0.25 orzechów ziemnych
- 0.25 szklanki drobnego cukru
Posiekaj dokładnie orzechy włoskie, ziemne i laskowe. Wrzuć orzechy na zimną patelnię, dosyp cukier i włącz niewielki ogień. Upraż aż cukier się skarmelizuje – co jakiś czas potrząsając patelnią i mieszając. Ostudź i posiekaj skarmelizowane orzechy. Posyp tak przygotowanym crunchem krem czekoladowy z galaretką i gotowe!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy