Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kołacz z serem pod kruszonką

Potrzebne składniki:

Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj z łyżką mleka i cukru, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Do osobnej miski wrzuć mąkę, pozostały cukier, masło, żółtka, mleko oraz olejek pomarańczowy. Wszystko ze sobą połącz i dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw je ponownie w ciepłe miejsce na 50 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę. Masło zmiksuj z cukrem, a następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu, który wcześniej należy zmielić trzykrotnie. Z pięciu białek ubij pianę na sztywno i delikatnie połącz z masą serową oraz pokrojonymi drobno bakaliami. Następnie przygotuj kruszonkę. Herbatniki rozkrusz lub zblenduj na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Tak powstała kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż masę serową i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 200°C przez około godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim wypiek
do wystygnięcia.

Składniki na masę:

500 g tłustego twarogu
150 g cukru
50 g masła
3 jajka (oddziel białko od żółtek)
2 białka (pozostałe z przygotowania ciasta)
30 g orzechów włoskich Lewiatan
30 g orzechów laskowych Lewiatan
30 rodzynek sułtańskich Lewiatan

Składniki na kruszonkę:

85 g herbatników Petit Beurre Lewiatan
100 g masła

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *