PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną przesiej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Do miski z mąką wsyp wszystkie bakalie i zamieszaj całość. W drugiej misce umieść cukier puder i dodaj 200 g miękkiego masła. Masło z cukrem pudrem ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Do masła i cukru zacznij dodawać jajka. Wbij jedno i miksuj krem przez minimum 30 sekund. Następnie wbij kolejne jajko i znów miksuj. W ten sposób dodaj wszystkie jajka. Do ubitego kremu wsyp całą mąkę z bakaliami oraz dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany. Składniki mieszaj powoli, aż powstanie jednolite ciasto. Gotową masę umieść w obsypanej bułką tartą „keksówce” (forma ok. 30cm x 14 cm). Keks umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół, piecz 60-70 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone