Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Karkówka pieczona w kawie z ziemniakami i masłem pietruszkowym

Potrzebne składniki:

Zaskakujący sposób na karkówkę? Od Tomka Jakubiaka! Wypróbujcie przepis na karkówkę pieczoną w kawie z ziemniakami i masłem pietruszkowym. Będziecie mogli śmiało powiedzieć, że przygotowany obiad jest ekscytujący!

Karkówka pieczona w kawie

Przygotowanie dania zacznij upieczenia mięsa. W miseczce wymieszaj składniki na suchą marynatę: zmieloną kawę, paprykę, czosnek, cukier, sól i pieprz. Drobno posiekaną cebulę lekko podsmaż. Następnie posmaruj mięso musztardą francuską Kamis, obtocz w przyprawach i podsmaż wraz z cebulą na patelni. Całość przełóż do naczynia żaroodopornego i zalej bulionem. Zapiekaj karkówkę w 140°C przez 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

Sos kawowy do karkówki

  • 1/2 szklanki sosu z pieczeni z karkówki
  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 50 g zimnego masła

Masło pokrój w kostkę i włóż do schłodzenia do lodówki. W małym garnku umieść sos z pieczeni, następnie dodaj kawę, miód, cukier brązowy, musztardę i sok ananasowy. Całość zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilkanaście minut aż sos zredukuje się o około 1/3 objętości. Zdejmij sos z ognia i pojedynczo wrzucaj kostki zimnego masła cały czas mieszając – kolejny kawałek wrzuć dopiero gdy roztopi się poprzedni.

Masło pietruszkowe

  • 100 g masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan

W małym garnku roztop masło. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i dodaj do roztopionego masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką. Posól i popieprz do smaku, przełóż do mniejszego naczynia i wstaw do lodówki.

Miażdżone pieczone ziemniaki

  • 0,5 kg małych ziemniaków z ładną skórką
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki umyj i wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź i lekko ostudź. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż ciężką szklanką lub kubkiem. Posmaruj spłaszczone ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zapiekaj w 220°C przez 25-35 minut, aż staną się złote i chrupiące. Gotową karkówkę podawaj z sosem kawowym, zmiażdżonymi ziemniakami i masłem pietruszkowym.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz