Zaskakujący sposób na karkówkę? Od Tomka Jakubiaka! Wypróbujcie przepis na karkówkę pieczoną w kawie z ziemniakami i masłem pietruszkowym. Będziecie mogli śmiało powiedzieć, że przygotowany obiad jest ekscytujący!
Karkówka pieczona w kawie
Przygotowanie dania zacznij upieczenia mięsa. W miseczce wymieszaj składniki na suchą marynatę: zmieloną kawę, paprykę, czosnek, cukier, sól i pieprz. Drobno posiekaną cebulę lekko podsmaż. Następnie posmaruj mięso musztardą francuską Kamis, obtocz w przyprawach i podsmaż wraz z cebulą na patelni. Całość przełóż do naczynia żaroodopornego i zalej bulionem. Zapiekaj karkówkę w 140°C przez 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Sos kawowy do karkówki
- 1/2 szklanki sosu z pieczeni z karkówki
- 100 ml zaparzonej kawy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
- 2 łyżki soku ananasowego
- 50 g zimnego masła
Masło pokrój w kostkę i włóż do schłodzenia do lodówki. W małym garnku umieść sos z pieczeni, następnie dodaj kawę, miód, cukier brązowy, musztardę i sok ananasowy. Całość zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilkanaście minut aż sos zredukuje się o około 1/3 objętości. Zdejmij sos z ognia i pojedynczo wrzucaj kostki zimnego masła cały czas mieszając – kolejny kawałek wrzuć dopiero gdy roztopi się poprzedni.
Masło pietruszkowe
- 100 g masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
- sól i pieprz Lewiatan
W małym garnku roztop masło. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i dodaj do roztopionego masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką. Posól i popieprz do smaku, przełóż do mniejszego naczynia i wstaw do lodówki.
Miażdżone pieczone ziemniaki
- 0,5 kg małych ziemniaków z ładną skórką
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lewiatan
- sól i pieprz Lewiatan
- oliwa z oliwek
Ziemniaki umyj i wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź i lekko ostudź. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż ciężką szklanką lub kubkiem. Posmaruj spłaszczone ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zapiekaj w 220°C przez 25-35 minut, aż staną się złote i chrupiące. Gotową karkówkę podawaj z sosem kawowym, zmiażdżonymi ziemniakami i masłem pietruszkowym.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy