Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Karkówka pieczona w kawie z ziemniakami i masłem pietruszkowym

Potrzebne składniki:

Zaskakujący sposób na karkówkę? Od Tomka Jakubiaka! Wypróbujcie przepis na karkówkę pieczoną w kawie z ziemniakami i masłem pietruszkowym. Będziecie mogli śmiało powiedzieć, że przygotowany obiad jest ekscytujący!

Karkówka pieczona w kawie

Przygotowanie dania zacznij upieczenia mięsa. W miseczce wymieszaj składniki na suchą marynatę: zmieloną kawę, paprykę, czosnek, cukier, sól i pieprz. Drobno posiekaną cebulę lekko podsmaż. Następnie posmaruj mięso musztardą francuską Kamis, obtocz w przyprawach i podsmaż wraz z cebulą na patelni. Całość przełóż do naczynia żaroodopornego i zalej bulionem. Zapiekaj karkówkę w 140°C przez 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

Sos kawowy do karkówki

  • 1/2 szklanki sosu z pieczeni z karkówki
  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 50 g zimnego masła

Masło pokrój w kostkę i włóż do schłodzenia do lodówki. W małym garnku umieść sos z pieczeni, następnie dodaj kawę, miód, cukier brązowy, musztardę i sok ananasowy. Całość zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilkanaście minut aż sos zredukuje się o około 1/3 objętości. Zdejmij sos z ognia i pojedynczo wrzucaj kostki zimnego masła cały czas mieszając – kolejny kawałek wrzuć dopiero gdy roztopi się poprzedni.

Masło pietruszkowe

  • 100 g masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan

W małym garnku roztop masło. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i dodaj do roztopionego masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką. Posól i popieprz do smaku, przełóż do mniejszego naczynia i wstaw do lodówki.

Miażdżone pieczone ziemniaki

  • 0,5 kg małych ziemniaków z ładną skórką
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki umyj i wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź i lekko ostudź. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż ciężką szklanką lub kubkiem. Posmaruj spłaszczone ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zapiekaj w 220°C przez 25-35 minut, aż staną się złote i chrupiące. Gotową karkówkę podawaj z sosem kawowym, zmiażdżonymi ziemniakami i masłem pietruszkowym.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *